Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe

BEBEĞİN GİYSİLERİ NASIL OLMALIDIR

Anasayfa / BEBEĞİN GİYSİLERİ NASIL OLMALIDIR

BEBEĞİN GİYSİLERİ NASIL OLMALIDIR ?

İlk haftalarda bebeklerin sık aralıklarla giysileri değiştirildiği için, çok sayıda ufak boyda giysilere  gereksinim duyulur. İlk 5 ayda bebek doğum ağırlığının 2 katına ulaşacağı ve yaklaşık olarak da 15 cm kadar uzayacağı için farklı ebatta giysilere ihtiyaç olur.

İlk aylarla büyüme hızlı seyrettiği için, bebeklerin hareketlerini kısıtlamayan rahat giysiler tercih edilmelidir. Büyüme hızının yüksek oluşu nedeni ile daha az sayıda giysinin alınmasını, bebek büyüdükçe de yerine ihtiyacı karşılayacak türde yenilerinin alınması daha ekonomik olacaktır.

Bebeğin giysileri kolayca giyilip çıkarılabilir ve yıkanabilir olmalı ve sentetik malzeme içermemelidir. Sıklıkla % 100 pamuklu ve daha az sıklıkla yünlü giysiler kullanılmalıdır. Bebeğin cildini tahriş edeceği için, giysiler deterjanla yıkanmamalıdır. Bunun yerine sabun tozu kullanılmalıdır.

 BEBEK İÇİN GEREKLİ GİYSİLER NELERDİR?

- Zıbınlar: İlk aylarda zıbınlara ihtiyaç duyulur. Kolayca yıkanabilen ve sıcak odada bebeğe sıkıntı vermeyen mermerşahi zıbınlar tercih edilmelidir. Ağırlığı fazla olmayan ya da soğuk odada kalan bebeklerde uzun kollu merserize zıbınlar kullanılmalıdır.

- Fanila: Bebeğin başının rahatlıkla geçmesi için fanilanın yakası yeterince geniş olmalıdır ve mümkünse çıtçıtlı fanilalar tercih edilmelidir.

- Atlet:  Sıcak mevsimde fanila yerine kolsuz atletler giydirilebilir.

- Patikli tulum: Boyundan bacak kısmına kadar önü ve ağı çıtçıtlı olmalıdır. Kol ağızları açık olanları eldivenli olanlara tercih edilmelidir. Böylece bebeğin el ve parmaklarını görerek onları tanımasına imkan tanınması sağlanmış olur. Tulum bebeği sıkmamalı, yeterince rahat olmalıdır.

- Kısa kollu ve bacaksız tulum:  Sıcak havalarda bebeğin ferah tutulması gayesi ile kollu ve bacaksız tulumlar kullanılmalıdır. Alt bezinin kolaylıkla değiştirilmesini sağlamak için de çıtçıtlı ağı olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca tulumun bacakları saran lastik kısmı çok sıkı olmamalıdır.

-Hırka: Uzun kollu, V yakalı ve önden düğmeli hırkalar kullanılmalıdır. Sık dokunmuş hırkalar tercih edilmelidir. Zira geniş delikleri olan hırkalara bebeğin parmakları girebilir ve bu durumda bebeğin parmakları zedelenebilir. Yine benzeri durumlara imkan  tanımamak için tüylü yünden örülmüş hırkaların kullanılmasından kaçınmak gerekir.

- Gecelik: Yenidoğan veya biraz daha büyük bebeklerin uykuda rahat uyumalarına imkan tanımak ve üstleri açıldığında üşememelerini sağlamak için uzun kollu, geniş yakalı, %100 pamuklu gecelikler kullanılmalıdır. Altını değiştirmek gerekebileceği için, alt tarafı bağcıklı olmalıdır.

- Gece tulumu: Biraz daha büyük çocuklar için patikli gece tulumu kullanılır. Tulum uzun kollu ve boyundan bacak arasına kadar olan kısmı çıtçıtlı olmalıdır.

- Çoraplar:  Çocuğun ayaklarını sıkmayacak biçimde bol ve yumuşak olmalıdır.

-Kumaş patikler: Soğuk mevsimlerde kullanılmak üzere ayaklarını sıkmayacak şekilde yürüme öncesi dönemde esnek kumaş patiklere ihtiyaç duyulur.

- Yünlü başlık: Büyüklerin üstlerine bir hırka almalarını gerektiren günlerde, açık havaya çıkarken, bebeğin başına çene altından bağlanan yünlü başlık giydirilmesi iyi olur. Hatta bu başlık çocuk soğuk bir odada yattığında da giydirilebilir. Yumuşak havalarda ise başlığa gerek yoktur.

- Güneş başlığı: Çok güneşli havalarda güneş çarpmasına karşı güneş başlığı kullanılması gerekir.

- Torba eldiven: Soğuk havalarda dışarı çıkarken, elleri sıcak tutmak gayesi ile bilekleri bağcıklı, tek parmaklı torba eldivenler kullanılmalıdır.

ANASAYFA - HAKKIMIZDA - ÇOCUK HASTALIKLARI - FOTOĞRAF GALERİSİ - BİZE ULAŞIN Batman Burun estetiği