BEBEKLERİN UYKU DÜZENİ
BEBEĞİN UYKU ORTAMI NASIL OLMALI, BEBEK NE KADAR UYUMALI VE UYKU PROBLEMLERİ NASIL ÇÖZÜLMELİDİR ?
Bebekler 3 aylık olana kadar tekerlikli bebek arabasına takılabilen, gerektiğinde evden dışarı çıkıldığında kenarlarında tutacakları olan taşınır bebek yatağında ya da beşikte uyuyabilir. 3. aydan 3 yaşına kadar kullanılan bebek karyolalarında koruma çubuklarının aralıkları kol ya da bacakların sıkışmaması için 2,5 cm’den dar, bacaklarında dışarı sarkmaması için 6 cm den geniş olmamalıdır. Yatak altlığı ile korkulukların tepesi arasında en az 60 cm yükseklik bulunmalıdır. Bebeğin yatağı karyolaya tam oturmalı, bebeğin kolunu, bacağını ya da başını sıkıştırabilecek kadar boşluklar olmamalıdır.
Bebeği huzursuz edebileceği için, aşırı sarıp sarmamalı, oda ısısı ılık olmalıdır. İmkan varsa bebek odasına gece lambası ve oturulan odadan bebeği rahatça kontrol edilebileceği bebek alarmı taktırılmalıdır. İlk günlerde gece- gündüz kavramı gelişmediği için bebek gelişi güzel saatlerde uyur.Aylar geçtikçe uyku saatleri daha çok geceye kayar.
Annelerin doktorlara en çok sordukları sorulardan biri bebeğin ne kadar uyuması gerektiği konusundadır. Çocuk doyurulduğu, gazın çıkarıldığı, sessiz ve ısısı ayarlanmış bir ortamda yatırıldığı sürece ihtiyacı olacak uyku süresi kadar uyur. Bebekler genellikle sorunları yoksa bir emzirmeden diğerine kadar uyku hallerini sürdürürler.
Çocuk büyüdükçe uyku ihtiyacı da azalır. Altı aylık bir bebekle günlük uyku süresi çocuktan çocuğa değişmekle beraber toplam 15 saat, 1 yaşında ise 14 saat kadardır. Her çocuğun kendine göre bir uyku düzeni vardır. Uyku genellikle günün aynı saatlerine rastlar. Bebekler ilk yaşın sonlarına doğru öğle öncesi ve öğle sonrası olmak üzere 2 kez uyur. Gündüz uyku alışkanlıklarının 2 saati geçmemesine dikkat etmek gerekir. Bebeğin uykusu bu süreyi aştığında gerekirse dikkatlice uykudan uyandırılmalıdır.
Bir yaşını tamamlayan çocuklar genellikle gündüzleri 1-2 saat, geceleri ise 12 saat kadar uyurlar. 3-4 yaşına gelen bir çocuk ise, günün 11-12 saatini uykuda geçirir. Ama bu durum her çocukta farklı olabilir. Çocuğa akşamları düzenli olarak aynı saatte yatağa yatma alışkanlığını kazandırmak gerekir. Aksi halde çocukta uyku problemleri başlayabilir.
Akşamları uyku alışkanlığının kazanılması için, bebeğin beslenmesinin odasında yapılması sağlanmalı, uykuyu ceza değil eğlence haline getirmek için 20 dk’lık bir zaman ayrılmalı, mimikli bir oyun kurgusunun oluşturulması gereklidir. Bunun yanı sıra yatağa sevdiği oyuncaklar ya da sarılarak uyuduğu bir şey varsa o konulmalıdır.
Bazı çocuklar gece yarısı uykudan ağlayarak uyanıp annelerinin yatağına giderler. Bu durumda annenin çocuğu koynuna almak yerine, onu tekrar yatağına yatırıp, yanında oturarak sırtını sıvazlayıp onu okşaması, sakinleşmesini sağlamaya çalışması daha doğru bir hareket olacaktır. Bu uygulama çocuğun her seferinde annesinin yatağına gitme alışkanlığını kazanmasını engelleyebilir.
KUNDAK ZARARLI MIDIR ?
Dış koşullardan korumak amacı ile geniş bez parçası (kundak bezi) yardımıyla bebeğin kol ve bacaklarının sıkı bir şekilde sarmalanmasına kundak adı verilir. Doğuştan kalça çıkığına eğilimli olan bebeklere kundak yapılması, kalça çıkığının ortaya çıkmasını kolaylaştırmakta ve ara bezi ile düzelebilme ihtimalini de ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca bebeğin kundak bezi ile sıkıca sarmalanması bebeği bunaltmakla kalmayıp güneş ışınlarından da yararlanmasını engelleyerek D vitamini eksikliği olan raşitizm hastalığının (kemik yumuşaması) ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.